Opleiding "Littekentherapie" 2016-2017 gaat van start op 19 november 2016 !

Het voorlopig programma staat nu online. Om dit te downloaden klik op onderstaand logo.

PDF icon web

Voorlopig programma Scar Academy

Om onze opleiding “littekentherapie” naar een hoger niveau te tillen is er gekozen voor een uitbreiding van de leerstof.

Hoe zal deze opleiding er dan vanaf het academiejaar 2016 – 2017 uitzien ?

Basismodule – Level of knowledge:

Het concept bestaat uit een basismodule, gericht naar alle doelgroepen. De module omvat minimaal 28 contacturen, bestaande uit 2 zaterdagen hoorcolleges en 12 uur “Virtual Classroom” via e-learning platform. De hoorcolleges vinden plaats op zaterdag 19 november en zaterdag 3 december 2016.

“Skills”-module – Level of skills:

Hier worden de deelnemers vertrouwd gemaakt met specifieke klinische technieken die in het werkveld gebruikt worden. Deze technieken kunnen betrekking hebben tot scar management, wondzorg, litteken-assessment en kwaliteit van leven. De module omvat 16 contacturen, verspreid over 2 zaterdagen in het voorjaar van 2017, namelijk zaterdag 11 maart en zaterdag 25 maart.

Trainingsmodule – Level of excellence:

De deelnemers krijgen de kans om in kleine groepjes de hun aangeleerde “skills” te oefenen op patiënten. Ook worden zij vertrouwd gemaakt met “Evidence Based Medecine”. De module omvat minimaal 16 contacturen verspreid over 2 dagen. Deze module vindt plaats in het najaar van 2017.

Het certificaat van “littekentherapeut” kan behaald worden na het volgen van alle drie de modules, het slagen voor een kennistoetsing en het inleveren van een paper rond een gezamenlijk gekozen onderwerp. Men kan er ook voor kiezen om één of meerdere modules te volgen zonder kennistoetsing en het inleveren van een paper. Dan krijgt men een aanwezigheidsattest, maar geen certificaat van "littekentherapeut".

Men kan inschrijven voor een volledig academiejaar (= 3 modules) of voor elke module afzonderlijk.

Om te registreren ga naar https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/littekentherapie/inschrijven/

palper-rouler - kopie ua depressomassage

 


 

SCARCON 2016: Het eerste Internationaal littekencongres van Scar Academy

Op 3 en 4 juni 2016 organiseert OSCARE in samenwerking met Universiteit Antwerpen het eerste internationaal littencongres genaamd SCARCON 2016. Dit congres valt samen met de viering van 15 jaar OSCARE en zal plaatsvinden in het Hof Van Liere, Prinsstraat 13b te Antwerpen. Het tweedaags congres bestaat uit keynote presentaties, vrije presentaties en workshops en is gericht naar alle zorgverstrekkers die betrokken zijn bij de behandeling van littekens. Er is een verscheidenheid aan topics die toegelicht zullen worden door een resem internationaal gerenomeerde sprekers.

Read more...

HOOFDING SCARCON 2016

 

Cica-démie 2013: Een groot succes ! 

Op zaterdag 23 november 2013 vond de laatste dag van de basismodule "Littekentherapie" van ons Franstalig broertje Cica-démie plaats. Deze tweede editie ging door in de gebouwen van UCL te Louvain-La-Neuve. De samenwerking met UCL was meteen een schot in de roos! Met 32 deelnemers kunnen we spreken van een groot succes! Ook bleek de interesse van verschillende sponsors zeer groot. vzw Pinocchio, La Fondation des brûlés, Caroskin en Courage&Khazaka Gmbh waren aanwezig en zetten mee hun schouders onder dit project. Hieronder ziet u enkele sfeerbeelden van deze opleiding.

Cica231113   cica191013

 

 

Workshop Manuele Technieken en depressomassage 2013

 

Op zaterdag 16 november 2013 namen 16 zorgverstrekkers deel aan de derde Workshop Manuele technieken en depressomassage van Scar Academy. In 3 groepen werden zij onderwezen in de nieuwste manuele en mechanische technieken om littekens te behandelen. De oefensessie op patiënten werd zoals steeds fel gesmaakt door de deelnemers.

 

class2013workshop    workshop2013-3

 

 

Als belangrijkste nazorgcentrum voor brandwonden en littekens wordt OSCARE regelmatig geconfronteerd met vragen over opleiding of bijscholing. Zorgverstrekkers uit de periferie zijn vragende partij om hun kennis over deze zeer specifieke pathologiën te vergroten. Daarom zet OSCARE in het voorjaar van 2013 zijn derde jaargang in van SCAR ACADEMY.

Het betreft hier een multidisciplinaire opleiding rond alle aspecten van de nazorg van brandwonden en littekens. Het multidisciplinaire aspect vinden we terug in de doelgroepen die de vijf belangrijkste zorgverstrekkers, die met littekens te maken krijgen, omvatten :

  • (huis)artsen en chirurgen
  • dermatologen
  • verpleegkundigen en zorgcoördinators
  • fysio- of kinesitherapeuten
  • psychologen
  • orthopedische techniekers

kortom iedereen die beroepshalve met de huid en zijn therapieën te maken heeft.

Basismodule
Het concept bestaat uit een basismodule, gericht naar alle doelgroepen. Dit is een 20u durende opleiding.

Specialisatiemodule
In de toekomst zullen er ook specialisatiemodules voor de afzonderlijke doelgroepen georganiseerd worden; en dit in de vorm van workshops.

Collagenoson

 

News

19/11/2016

Start opleiding "Littekentherapie" 2016-2017.

Zie bij "Cursusaanbod".

logo oscare web                                                      ua