Opleiding "Littekentherapie" 2018-2019 start op 13 oktober 2018!

Ook volgend academiejaar wordt er weer een nieuwe opleiding “littekentherapie” georganiseerd.

Zoals steeds zal de opleiding bestaan uit 3 modules die als één geheel of ieder afzonderlijk kunnen gevolgd worden.

Basismodule – Level of knowledge:

Het concept bestaat uit een basismodule, gericht naar alle doelgroepen. De module omvat minimaal 28 contacturen, bestaande uit 2 zaterdagen hoorcolleges en 12 uur “Virtual Classroom” via e-learning platform. De hoorcolleges vinden plaats op zaterdag 13 oktober en zaterdag 17 november 2018.

“Skills”-module – Level of skills:

Hier worden de deelnemers vertrouwd gemaakt met specifieke klinische technieken die in het werkveld gebruikt worden. Deze technieken kunnen betrekking hebben tot scar management, wondzorg, litteken-assessment en kwaliteit van leven. De module omvat 16 contacturen, verspreid over 2 zaterdagen in het voorjaar van 2019, namelijk zaterdag 16 februari en zaterdag 16 maart.

Trainingsmodule – Level of excellence:

De deelnemers krijgen de kans om in kleine groepjes de hun aangeleerde “skills” te oefenen op patiënten. Ook worden zij vertrouwd gemaakt met “Evidence Based Medecine”. De module omvat minimaal 16 contacturen verspreid over 2 dagen. Deze module vindt plaats in het najaar van 2018.

Het certificaat van “littekentherapeut” kan behaald worden na het volgen van alle drie de modules, het slagen voor een kennistoetsing en het inleveren van een paper rond een gezamenlijk gekozen onderwerp. Men kan er ook voor kiezen om één of meerdere modules te volgen zonder kennistoetsing en het inleveren van een paper. Dan krijgt men een aanwezigheidsattest, maar geen certificaat van "littekentherapeut".

Men kan inschrijven voor een volledig academiejaar (= 3 modules) of voor elke module afzonderlijk.

Om te registreren ga naar https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/littekentherapie/inschrijven/

Registreren is mogelijk vanaf 11 juni 2018.

palper-rouler - kopie ua depressomassage

 

ScarCon-ETRS congres te Amsterdam van 31 mei tot en met 2 juni 2018.

Met veel genoegen presenteren wij u ons initiatief voor dit gezamenlijk evenement van ScarCon en ETRS 2018.

Dit congres belicht de meest recente ontwikkelingen op fibrose in de ruimst mogelijke zin. De co-organisatoren zijn de Global Scar Society, Scar Academy, Oscare, VU Universitair Medisch Centrum, Dutch Burns Foundation, Association of Dutch Burn Centres en de French Wound Healing Societies.

In 2,5 dagen wordt een breed scala aan lezingen en praktijkgerichte workshops gepresenteerd. U kan deelnemen aan workshops over scar-management, klinische toepassingen van laser en micro-needling en littekenbeoordelingsmethoden en onderzoekstechnieken op fibrose.

We zullen ook de aandacht vestigen op ontwikkelingen op andere gebieden dan de huid, bijvoorbeeld orale wondgenezing, borstreconstructie na oncologie, fibrose bij spierletsels, enz.

Het is onze ambitie om zowel klinische als preklinische ontwikkelingen in fibrose en anti-fibrotische therapieën te benadrukken. Onze key note-sprekers garanderen dat u het nieuwste en het beste aanbod van innovaties op deze gebieden krijgt aangeboden.

De omgeving van het Okura Hotel biedt u een inspirerende ervaring en de stad Amsterdam zal u betoveren met charme, geschiedenis en de hoogtepunten van vandaag en morgen. Wetenschap, een prachtige omgeving, heerlijk eten en aangenaam gezelschap is wat we voor u plannen van 31 mei - 2 juni 2018.

Meer info op de website 

 


 

 

 

 

Cica-démie 2013: Een groot succes ! 

Op zaterdag 23 november 2013 vond de laatste dag van de basismodule "Littekentherapie" van ons Franstalig broertje Cica-démie plaats. Deze tweede editie ging door in de gebouwen van UCL te Louvain-La-Neuve. De samenwerking met UCL was meteen een schot in de roos! Met 32 deelnemers kunnen we spreken van een groot succes! Ook bleek de interesse van verschillende sponsors zeer groot. vzw Pinocchio, La Fondation des brûlés, Caroskin en Courage&Khazaka Gmbh waren aanwezig en zetten mee hun schouders onder dit project. Hieronder ziet u enkele sfeerbeelden van deze opleiding.

Cica231113   cica191013

 

 

Workshop Manuele Technieken en depressomassage 2013

 

Op zaterdag 16 november 2013 namen 16 zorgverstrekkers deel aan de derde Workshop Manuele technieken en depressomassage van Scar Academy. In 3 groepen werden zij onderwezen in de nieuwste manuele en mechanische technieken om littekens te behandelen. De oefensessie op patiënten werd zoals steeds fel gesmaakt door de deelnemers.

 

class2013workshop    workshop2013-3

 

 

Als belangrijkste nazorgcentrum voor brandwonden en littekens wordt OSCARE regelmatig geconfronteerd met vragen over opleiding of bijscholing. Zorgverstrekkers uit de periferie zijn vragende partij om hun kennis over deze zeer specifieke pathologiën te vergroten. Daarom zet OSCARE in het voorjaar van 2013 zijn derde jaargang in van SCAR ACADEMY.

Het betreft hier een multidisciplinaire opleiding rond alle aspecten van de nazorg van brandwonden en littekens. Het multidisciplinaire aspect vinden we terug in de doelgroepen die de vijf belangrijkste zorgverstrekkers, die met littekens te maken krijgen, omvatten :

  • (huis)artsen en chirurgen
  • dermatologen
  • verpleegkundigen en zorgcoördinators
  • fysio- of kinesitherapeuten
  • psychologen
  • orthopedische techniekers

kortom iedereen die beroepshalve met de huid en zijn therapieën te maken heeft.

Basismodule
Het concept bestaat uit een basismodule, gericht naar alle doelgroepen. Dit is een 20u durende opleiding.

Specialisatiemodule
In de toekomst zullen er ook specialisatiemodules voor de afzonderlijke doelgroepen georganiseerd worden; en dit in de vorm van workshops.

Collagenoson

 

News

13/10/2018

Start opleiding "Littekentherapie" 2018-2019.

Zie bij "Cursusaanbod".

logo oscare web                                                      ua